Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Ansku BCN

Friday, October 10, 2014

Gluteenitonta Espanjassa

Terveisiä lähikaupasta!

Kävin juuri hakemassa täytettä ruokakaappeihin lähi-Mercadonasta. Vaikka tässä lähistöllä on monta muutakin ruokakauppaa, käyn yleensä aina ostamassa perusruokatarvikkeet Mercadonasta. Miksi? Koska siellä on merkitty muita kauppoja paremmin gluteenittomat tuotteet. Heidän omissa tuotteissaan (Hacendado, vähän sama kuin Pirkka) on aina merkitty gluteenittomuus, oli kyse omenamehusta, tomaattimurskasta tai liemikuutioista. Heillä on myös ihan tarkoituksella gluteenittomia tuotteita, kuten gluteenitonta pitsaa.


Kiersin tänään kaupassa kameran kanssa, ihan muistaakseni itsekin, mitä kaikkea sieltä löytyy. Kaikesta en toki ottanut kuvia, sillä mummelit katsoivat muutenkin pitkään, mutta paljon siellä olisi ollut kuvattavaa.


Sin gluten -merkinnällä varustettuja sipsejä ja muita naksuja löytyy vaikka kuinka paljon. Meillä syödään illalla nachoja ja niitäkin sain gluteenittomana.Pastaa löytyy useampaa sorttia, myös lasagnelevyjä. Hinnat ovat ihan kohtuulliset ja maku hyvä, itse asiassa spagetti on erinomaista. Käsittääkseni ainakin Suomessa gluttapastat ovat aika paljon kalliimpia kuin normaalipastat? Tein muuten viikonloppuna hyvää kasvislasagnea näistä levyistä ja tulipa hyvää. Pitääkin muistaa laittaa resepti tänne muistiin...
Ja gluteenitonta valmispitsaakin löytyy reilun kolmen euron hintaan, eikä ole edes ihan huonoa. Gluteenittomia pitsapohjia on myös myynnissä, mutta harvemmin tulee ostettua, kun itsekin voi helposti tehdä.


Ja kalapuikkoja (tai oikeastaan -nugetteja) ja kroketteja on myös gluteenittomina. Lapset tykkäävät näistä kalapuikoista enemmän kuin normaaleista, ja aina, jos he saavat valita kaupasta jonkun nopean ruoan he valitsevat näitä. Tosin he vaativat aina kaveriksi perunamuusia, joten se siitä nopeudesta. 


Leivät ovat tuollaisia ikuisesti säilyviä höttöleipiä, joita ostan vain, jos muuta ei ole. Useimmiten ostan Schärin leipää Al Camposta tai teen itse, vaikka siitä perunamuusin jämästä.


Kotiin tultuani kävin jääkaappiamme läpi ja sieltä löytyi Sin gluten -merkinnällä ainakin jugurttia...


... Ja kasvisliemikuutioita...


...Ja vaahtoutuvaa kermaa.

Espanjassakin on siis kysyntää gluteenittomille tuotteille, ja enenevässä määrin ravintolatkin sen tuntuvat tajuavan. Espanjan keliakialiiton sivuilla sanotaan, että väestöstä prosentilla on keliakia, mutta ainakin meidän perheemme kohdalla me kaikki käytämme tuotteita, jotka ovat gluteenittomia, lukuun ottamatta leipää ja pastoja. Eli vaikka perheestä vain yksi on keliaakikko niin yleensä ateriat ovat gluteenittomia niille kolmelle muullekin perheenjäsenelle. Valitsen aina ennemmin sen sipsipussin ja tomaattisoseen, jonka tiedän varmasti olevan turvallinen koko perheelle. Koska mitä siitä tulisi, jos meillä olisi sipsejä, joita minä en voisi syödä? Katastrofi!

Espanjan keliakialiiton sivuilta löytyi muuten tällainen näppärä sanasto, jonka käänsin nopeasti suomeksi. Ehkä siitä on iloa jollekin keliaakikolle, joka on tulossa vaikka lomailemaan tänne päin!

  • Enfermedad celiaca = Keliakia
  • Yo soy celiaco = Olen keliaakikko
  • No puedo comer productos que tengan como ingrediente: trigo, centeno, cebada o avena = En voi syödä tuotteita, jota sisältävät vehnää, ruista, ohraa tai kauraa
  • Libre de gluten = Gluteeniton
  • Almidón de trigo = Vehnätärkkelys
  • Soy celiaco y debo seguir una dieta sin gluten = Olen keliaakikko ja noudatan gluteenitonta ruokavaliota
  • Esta comida contiene trigo, centeno, cebada o avena? = Sisältääkö tämä annos vehnää, ruista, ohraa tai kauraa?
  • Puedo comer alimentos que contengan arroz, patatas, verduras y frutas, huevos, queso, leche y pescado = Voin syödä ruokaa, joka sisältää riisiä, perunaa, kasviksia ja hedelmiä, munaa, juustoa, maitoa ja kalaa.
  • Sin salsa por favor = Ilman kastiketta kiitos!
  • Gracias por su ayuda = Kiitos avusta!

As a celiac I have to be very careful when buying food, and luckily it's getting easier and easier in Spain to find products with a sign "Sin Gluten"!

Labels: ,

5 Comments:

At October 10, 2014 at 2:56 PM , Anonymous -K- said...

Samasta syystä mekin asioimme Mercadonassa, hakemassa tyttärelle gluteenittomia tuotteita. Ravintoloissa aika hyvin ymmärretään mitä gluteeniton ruoka on, mutta välillä vastataan kyselyin "en tiedä onko se gluteeniton koska siinä on maitoa / kermaa" Kerran yhdessä kaupassa henkilökunta ohjasi mut erikoisruokahyllylle kun kysyin gluteenitonta ruokaa. Eivät yhtään tajunneet mitä se on ja vastasivat "tuolta erikoisruokahyllyltä löytyy venäläisiä ruokia" :D :D

Btw, millä ohjeella teet leipää? Oisko sulla jotain täysin vegaania ohjetta?

 
At October 10, 2014 at 7:47 PM , Blogger Jael said...

Kiva kurkistella teidän supermarkettiin;D Ja hyvä että löytyy hyvin gluteenittomia tuotteita.Täälläpäin niitä löytyy valtava valikoima joka marketista,ja luulen,että monet ovat lopettaneet viljan syönnin koska se taitaa olla trendikästä;D Ravintoloissakin saa helposti gluteenittomia juttuja.

 
At October 13, 2014 at 11:55 AM , Blogger Ansku Barcelona said...

Yleensä käytän perunamuusin tai puuron jämät leipiin, lisään vaan jauhoja, suolaa, kananmunan jne ja leivoin rieskoiksi. En kyllä tiedä millä sen kananmuna voisi korvata, jotainhan taikinassa kai pitää olla, että se pysyy kypsänä kasassa. Vai pitääkö?

 
At October 13, 2014 at 11:58 AM , Blogger Ansku Barcelona said...

Juu, gluteenittomuus tuntuu olevan trendikästä, joka toisaalta on hyvä (koska tuotteita on enemmän tarjolla), mutta toisaalta huono (sillä helposti kanssaihmiset tuntuvat ajattelevan, että tässä ollaan trendien perässä eivätkä ymmärretä, että ei tässä oikeasti mitään erikoisuutta tavoitella, vaan ihan vaan yritetään pysyä terveenä). :)

 
At October 13, 2014 at 12:33 PM , Anonymous Anonymous said...

Kyllä sen kananmunan voi helposti korvata kaikessa leivonnassa, mutta ilmeisesti gluteeniton leipä munattomana on vähän hankalampi tehdä, muttei mahdotonta.

Tälläiseen ohjeeseen törmäsin kun surffailin, vaikuttaa helpolta:

http://www.forkandbeans.com/2014/01/01/gluten-free-vegan-bread/

-K-

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home