Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Ansku BCN

Tuesday, December 30, 2014

Val d'Aran - Laakso Pyreneillä

Ja tästä alkakoon jouluna räiskittyjen kuvien purkaminen muistikortilta!


Joulun vietimme Katalonian luoteiskulmassa, Pyreneiden syleilyssä aivan Ranskan rajalla, Val d'Aranissa. Val d'Aran on pieni, vuorten ympäröimä laakso, joka vuoteen 1948 saakka oli talvisin käytännössä suljettu muulta maailmalta, etenkin etelän puolelta. Lumi tukki 2450 metrin korkeudessa kulkevan Vielhan solan, ja ihmisten piti pärjätä talvikuukaudet omin voimin, ilman tietoa ulkomaailmasta. Vuonna 1948 valmistui kuitenkin yli viisi kilometriä pitkä tunneli Lleidan suunnasta ja näin talvisinkin pystyi kulkemaan Espanjan puolelta laaksoon. 


Koska alue oli pitkään eristyksissä muusta maailmasta, kehittyi alueelle oma kieli, aranese. Aranese on alueen virallinen kieli, katalaanin ja espanjan ohella, ja on yksi oksitaanin murteista. Tekstejä näkyy laaksossa paljon myös ranskaksi, onhan Ranskan raja aivan lähellä.


Val d'Aranin pääkaupunki on vajaan 5000 asukkaan Vielha. Pieni kaupunki on yllättävän aktiivinen ja sieltä löytyy paljon ruokapaikkoja ja majoitusvaihtoehtoja. Vielhassa ehdimme käydä vain ruokaostoksilla ja kerran lounaalla. Toivottavasti ensi kerralla ehdin tutustua tähän pikkukaupunkiin vähän paremmin!


Matkailu ja etenkin laskettelijoiden tuomat rahat ovat tärkeitä alueen taloudelle. Esimerkiksi yksi Espanjan suurimmista laskettelukeskuksista, kuningasperheenkin suosima Baqueira-Beret sijaitsee juuri Val d'Aranissa. Val d'Aran on ainoa pohjoiseen, Atlantille avautuva laakso Espanjan puoleisilla Pyreneillä, mikä tekee siitä Espanjan lumisimman laakson. Suurimmat sateet tulevat juuri Atlantilta pohjoisen suunnasta. Kesäisin alueella liikkuu maastopyöräilijöitä, retkeilijöitä ja monia muita ulkoilmaihmisiä. 


Kelit vaihtelivat viikon visiittimme aikana hurjasti. Onneksemme saimme kokea sekä lämpimiä, aurinkoisia talvipäiviä että kunnon lumimyräkkääkin. Säät tunnetusti voivat vaihtua vuorilla nopeasti, ja mikäli autossa on talvisinkin kesärenkaat, kannattaa ehdottomasti pitää mukana lumiketjuja. Sään muuttuminen kannattaa huomioida matkustamista suunniteltaessa, koska kapeat ja mutkaiset tiet ruuhkautuvat helposti huonon sään yllättäessä.


Me majoitumme pikkuruisessa Benósin kylässä. Lomakotinamme toimi Luna de Montaña, autenttisesti entisöity maalaistalo 1600-luvulta. Kuusi henkilöä majoittui mukavasti, kymmenenkin olisi mahtunut. Paksut kiviseinät pitivät kylmän loitolla ja vanhan talon leveät lankkulattiat narahtelivat ihanasti jalkojen alla. 


Val d'Aranin vanhat talot ovat hurmaavia. Katot ovat yleensä tummanharmaata liuskekiveä ja seinät jykevää kiveä. Kylässämme vilisti kissoja ja aamulla heräsimme lehmänkellojen kilkatukseen. Palveluja ei Benósissa ole, mutta alle kymmenen kilometrin päästä Vielhasta löytyy kaikki tarvittava. Juuri kylän hiljaisuus teki siitä viehättävän: mihinkään ei ollut kiire (paitsi ehkä ruokapöytään, jotta saisi parhaat palat päältä).


Polkuja kulkee pitkin poikin vuorenrinteitä ja mietimme jo, että olisiko ensi kesänä kiva viettää muutama päivä täällä, ihan vaan kulkien kylästä toiseen hienoja maisemia ihaillen. Reittioppaita kyllä löytyy, samoin yöpymispaikkoja vuoristomajoista hotelleihin. Kokata voisimme piknik-alueilla.


Jokaisessa pienessäkin kylässä on oma kirkkonsa, alla oleva taitaa olla Es Bordesin kirkontorni.


Jouluaattona kävimme ajelemassa pienessä Artiga de Lin -laaksossa, joka on eittämättä yksi Val d'Aranin kauneimpia. Siellä on useita piknik-paikkoja grilleineen sekä monta vaellusreittiä. Me emme lähteneet lumeen tarpomaan vaan ihailimme hiljaista maisemaa auton kääntöpaikalla. Lumiraja oli selvä, ja perillä lunta oli jo niin paljon, että jouduin työntämään autoa, että saamme kärryn käännettyä ja pääsemme takaisin alas laaksoon.


Meille Val d'Aran oli aiemmin tuttu vain vaellusreittioppaista sekä viime kesäisestä vaellusretkestämme, jolloin jouduimme vesimassojen takia hyppäämään vuoristobussin kyytiin, joka kulki myös tämän laakson kautta. Käsitykseni alueesta oli jo etukäteen positiivinen, mutta täytyy sanoa, että nyt kun siellä muutaman päivän olemme viettäneet ja kovasti infoa netistä etsineet, en malta odottaa, että pääsemme sinne uudelleen. Hienoa seutua!

Olitko muuten kuullut seudusta aiemmin? Googlettelin Val d'Arania netistä enkä löytänyt juuri mitään suomeksi. Onko tämäkin tämmöinen piilossa oleva helmi, jonka tavallaan toivoisikin pysyvän piilossa, jotta rauha säilyisi?We spent our wonderful Christmas in Val d'Aran in the Pyrenees! Never been there?

Labels: , , ,

4 Comments:

At December 30, 2014 at 2:49 PM , Anonymous Katja said...

Enpäs ollut muuten koskaan ennen kuullutkaan, mutta vaikuttaa ihan älyttömän mielenkiintoiselle paikalle! Joulu tuollaisissa maisemissa olisi varmasti unohtumaton. :)

 
At December 30, 2014 at 8:03 PM , Blogger Elina / Vaihda vapaalle said...

No en todellakaan ollut kuullut! Ihanalta näyttää :)

 
At December 30, 2014 at 10:00 PM , Blogger Ansku Barcelona said...

Olisipa vain lumet sataneet paria päivää aiemmin, niin olisimme saaneet valkoisen joulun! Nyt piha oli valkoinen vasta lähtöpäivänämme, mutta onneksi lumiukkohommiin ehtii, kun aikaisin jaksaa nousta :)

 
At December 30, 2014 at 10:01 PM , Blogger Ansku Barcelona said...

Ensi kesänä on kyllä pakko käydä edes viikonloppu tuolla vaeltamassa, vähän jäi polttelemaan :)

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home