Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Ansku BCN

Tuesday, September 16, 2014

Mäkihyppääjien suksenjäljillä Zakopanessa

Niin jatkui matkamme Unkarin Budapestistä Puolan Zakopaneen. Ajoimme Slovakian läpi, pysähtyen vain kahveille ja jätskeille isossa ostoskeskuksessa Banská Bystricassa. Tie oli ihan hyvä ja vasta Tatra-vuorille noustessa matkanteko alkoi hidastui.


Zakopane tunnetaan maailmalla mäkihypystä ja muista talviurheilulajeista. Kaupunki onkin Puolan merkittävin talviurheilukeskus, ja sen huomaa kaupungin suuresta ravintola- ja matkamuistomyymälätarjonnasta. Pääkadulla, Krupowkilla, oli vaikka minkälaista Mikki Hiirtä ja Hello Kittyä viihdyttämässä lapsia ja muutenkin oli kovasti markkinameininkiä. Tähän lienee vahvasti syynä Tour de Pologne, Puolan ympäriajo, joka sattui kulkemaan juuri Zakopanen läpi ja pisti koko kaupungin sekaisin.
Zakopanella on omaleimainen rakennuskanta. Luin jonkin esitteen Stanislaw Witkiewicz:tä, puolalaisesta taiteilijasta, kirjailijasta ja arkkitehdistä, joka on vahvasti vaikuttanut alueen rakennustyyliin. Ihastelimme taidokkaasti koristeltuja puutaloja hevoskärryn kyydistä, sateenvarjojen alta. Sade nimittäin seurasi meitä Budapestistä, kuinkas muutenkaan.
Tytöt himoitsivat näitä hamosia, mutta eipä niille olisi täällä kotona käyttöä. Yleisin majoitusmuoto Zakopanessa taitaa olla yksityismajoitus. Suurin osa majapaikoista on eritasoisia bed and breakfast -paikkoja, ja sellaisessa mekin yövyimme, lähellä hyppyrimäkeä. Willa Amata oli siisti ja kodikas. Saimme yllättäen huoneiston käyttöömme ja näin lapsetkin saivat oman kammarin käyttöönsä. Aamupala tarjoiltiin pienessä tuvassa, jossa oli pientä hobittimaista tunnelmaa. Oikein mukava majapaikka, ja todella ystävällinen emäntä!


Onneksi viimeinen iltamme Zakopanessa oli kaunis ja näimme Tatrat koko upeudessaan.  Patikointireittejä olisi ollut Zakopanen liepeillä vaikka kuinka paljon ja vaikka minkä tasoista, eli kyllä täällä kesälläkin keksisi tekemistä, saati sitten talvella!


On our road trip on August we stopped also in Zakopane, Poland. There happened to be the Tour de Pologne, road bicycle race, so the town was busy with full of activities. Tatra Mountains were stunning at sunset!

Labels: , ,

1 Comments:

At September 17, 2014 at 9:23 PM , Blogger Tiina said...

No onpas erinäköistä kesällä, kun toissakeväällä oli vielä lumet maassa. Olisi ihana päästä kesäaikaan patikoimaan, kun lumikinosten vuoksi ei onnistunut viime reissulla.

http://kinttupolulla.blogspot.com.es/2013/04/sumua-zakopanessa-tatravuorilla.html

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home