Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Ansku BCN

Friday, January 23, 2015

Ei hassumpi tiedemuseo (Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya)

Ennen siirtymistä viikonlopun viettoon kerronpa missä kävimme viime lauantaina.


Idea päiväretkeen lähti siitä, että Isosiskolla oli maanantaina tulossa koe tiedeaineista, aiheena erilaiset energiamuodot. Insinööri-isä oli kuullut kivasta museosta Terrassassa, noin 25 kilometrin päässä Barcelonasta: Katalonian tieteen ja tekniikan museosta eli mNACTECista. Googlettelin museosta tietoa etukäteen, ja kun kävi ilmi, että museon ravintolalla on erikseen gluteeniton menu niin totta kai minäkin innostuin. 

Tätä museota ei varmastikaan matkaoppaista löydä, mikä on vahinko, sillä museo oli oikein positiivinen yllätys. Ennakko-odotuksia ei juuri kellään meistä ollut, mutta loppujen lopuksi kaikki tykättiin. Museo oli itse asiassa yksi parhaista tiedemuseoista missä olen koskaan käynyt: interaktiivinen, kiinnostava, iso ja sijaitsi vielä kauniissa vanhassa tekstiilitehtaassa vuodelta 1907. Olin ajatellut, että jaksamme olla siellä reilun tunnin, mutta lopulta olimme siellä siihen saakka, että paikka meni kiinni, ja lapset vaativat, että tulemme pian uudestaan, kun jäi vielä vaikka mitä näkemättä.


Jotenkin tällaiset vanhat tehdasrakennukset ovat ihan hurjan kiinnostavia. Tässä oli mielenkiintoinen katto: alhaalla ylemmässä kuvassa näet miltä se näyttää sisältä katsottuna ja miltä ulkoa. Hieno ikkunameri! Tykkään näistä katalaanikatoista, tuollaisista tiilistä tehdyistä kaarista. Niitä näkee ihan asuintaloissakin toisinaan.

Museota oli elävöitetty ihmispatsailla.Minä en ole millään tavalla tekninen ihminen, mutta kyllähän nämä tiedemuseot ovat kiinnostavia. Viime kesänä kävimme Munchenin Deutsches museossa ja se oli myös tosi mielenkiintoinen, hieman vaan liian suuri yhdelle päivälle. Ja samoin Barcelonan CosmoCaixa -tiedemuseo on hieno. Ehkä ensi kesänä voisimme tsekata, miltä näyttää Heureka tai Oulun Tietomaa,  noin niin kuin vertailun vuoksi!


Museossa sai kokeilla monia juttuja itse, ja osasta vanhoista koneista lähti kova ääni! Lapsista hauskinta oli litistää sentin kolikkoja pienellä mankelinnäköisellä jutulla, niitä lantteja piti sitten koulussakin esitellä. Museossa oli myös vanhoja tietokonepelejä, joita sai pelata. Ja tietysti oli juttuja, joilla sai kokeilla fysikaalisia ilmiöitä ja tutkia, miten vaikkapa tuulimylly toimii. Ja yksi osasto oli varattu ihmisen keholle, siellä sai testailla haju- ja näköaistia ja testata vaikka refleksejä. Aika hauskaa!Monenlaista nähtävää siis löytyi. Kyllä me ihmiset olemme keksineet vaikka minkälaista härveliä!

Lounastimme museon yhteydessä olevassa ravintolassa, La Terrassa del Museussa, josta löysimme kaikki jotain syötävää. Ravintola oli ihan hyvä, vähän tyyris, mutta ruoka oli ok. 


Museo löytyy siis Terrassasta, osoitteesta Rambla d'Ègara 270.

We visited the Catalonian Museum of Science and Industry in Terrassa. Really nice place for a day trip!

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home