Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Ansku BCN

Saturday, August 30, 2014

Puhetta turismista

Elokuu, lomakuukausi, alkaa olla lopuillaan, ja Barcelonassa on tässä kuussa puhuttu paljon turismista ja varsinkin siitä, että millaista turismia tänne halutaan.

Muutama italialainen heppu päätti pari viikkoa sitten juosta pitkin Barcelonetan katuja alasti kirkkaassa päivänvalossa ja luonnollisesti naapuruston asukkaat närkästyivät siitä kovasti, ja viuhahdus sai osaltaan aikaan mielenosoituksia tämän kaltaista turismia vastaan. Mielenosoituksissa mm. vaaditaan kaupunkia tekemään jotain, että turismin laatu saataisiin paremmaksi ja että "low cost matkailu"  ja "halvan kaljan turismi"  saataisiin kitkettyä pois. Matkailu itsessäänhän on erittäin tärkeä kaupungille taloudellisesti: noin 15% Barcelonan bruttokansantuotteesta tulee matkailusta ja se työllistää kymmeniätuhansia ihmisiä, sekä suoraan että välillisesti, mutta tuo myös mukanaan ongelmia.


Toinen, turismin aiheuttamiin häiriöihin läheisesti liittyvä keskustelunaihe on ollut Airbnb ja vastaavat majoitusvaihtoehdot. On kiistelty toiminnan laillisuudesta sekä tietysti sen aiheuttamista häiriöistä naapurustolle. Kyllähän siitä häiriöitä tulee, kun vierasta väkeä ravaa rappukäytävissä lomatunnelmissa. En minäkään siitä pitäisi, vaikka itse Airbnb:stä tykkäänkin. Esimerkiksi toukokuisella tyttöjen reissulla Lontoossa majoituimme Airbnb:n kautta ja olimme todella tyytyväisiä. Yövyimme paikallisen hepun asunnossa, ostimme ruokaa lähikaupasta ja kävimme viereisessä pubissa, jota ei varmasti löydy mistään matkaoppaasta.

Vaikka Barcelonassa on paljon hotelleja ja muita majoitusvaihtoehtoja, on väkeä silti tulossa enemmän. Barcelona on neljänneksi suosituin kaupunki Airbnb:ssä New Yorkin, Lontoon ja Pariisin jälkeen, ollen kuitenkin kooltaan paljon pienempi näitä. La Vanguardian mukaan Barcelonassa yöpyi 170 000 matkailijaa vuodessa Airbnb-majoituksessa. Muita mielenkiintoisia tilastoja Barcelonan kävijämääristä löytyy vaikkapa täältä, vuodelta 2013.

Tunnen täällä monta ihmistä, jotka käyttävät Airbnb:tä nimenomaan vuokranantajan ominaisuudessa. Moni ystäväni, jotka ovat siis koulutettuja työssäkäyviä aikuisia ihmisiä, joutuvat vuokraamaan huonettaan matkailijoille, sillä palkat ovat täällä todella matalat. Itse asiassa niin matalat, että suurin osa kavereistani jakaa asunnon kämppisten kanssa, koska omaan ei ole varaa. Airbnb tuo monelle tarvitut lisätulot, että vuokran saa maksettua ja loppukuusta jää vielä muutama euro käteenkin.

Mielenkiinnolla seuraan mitä päätöksiä ja muutoksia kaupunki nyt tekee. Keskustelu tuntuu jatkuvan lehdissä päivästä toiseen...

PS. Keskustelu sai kaivamaan kirjahyllyn kätköistä Lucy Popescun eettisestä matkailua käsittelevän The Good Tourist -kirjan, sitä nyt luen uudelleen.

The topics of the month in Barcelona have been the low-cost tourism and Airbnb. In Metropolitan magazine there's a good article about the battle over Airbnb, and you can read about the demonstrations in Barceloneta for example here.

Labels: , ,

4 Comments:

At August 30, 2014 at 8:17 PM , Blogger //aNNiKa said...

Aihe on aika monimutkainen, jännä nähdä muuttuuko mikään. Itseäni hirvitti lukea alkukesästä uutisista kuinka kaupunki laittaa rahaa markkinoidakseen Barcelonaa yhä enemmän opiskelijoille kesäyliopisto-vaihtoehtona.. mihin niitä ylimääräisiä kesäturisteja tarvitaan, kun populaa riittää noin muutenkin?!? Me ruvettiin nyt kesällä epäilemään josko meidän naapurit vuokrais kämppäänsä turisteille, tosin vain ranskalaisille, koska asukkaat näytti vaihtuvan tiuhaan tahtiin, olevan loma-muudilla ja musa pauhasi. Ainoa yhdistä tekijä oli ranskan kieli :) Kirjottelin samaisesta aiheesta blogiin toukokuussa, viitaten siihen Bye Bye Barcelona -dokumentiin. Suosittelen sen katsomista, jos et ole vielä kerennyt sitä nähdä!

 
At August 31, 2014 at 7:57 PM , Anonymous Anonymous said...

Joo mä oon käyttänyt AirBnb-tä Lontoossa ja Damissa ja hyvin toimii. Jatkuis vaan! :-)

 
At September 1, 2014 at 10:06 AM , Blogger Ansku Barcelona said...

Juu, Bye Bye Barcelona -dokumentista juteltiin kavereiden kanssa paljon silloin kun se tuli. Mielenkiintoinen on, ja jos joku ei ole sitä nähnyt niin suosittelen katsomaan vaikka tuosta aNNiKa linkistä!
Mä oon vähän "nimby" (not in my backyard) tässä Airbnb-asiassa, eli en haluaisi, että tässä meidän pahvitalossa alkaisi ravata lomalaisia, mutta toisaalta itse kylla aion jatkossakin käyttää Airbnb:tä, jos vaan mahdollista :)

 
At September 1, 2014 at 10:41 AM , Anonymous -K- said...

Airbnb:stä ollaan myös Suomessa oltu huolissaan Maran toimesta. Tottakai, sehän on siivu pois heiltä, mutta itse kyllä suon Airbnb toiminnan niin Suomessa kuin Espanjassa. Maailma muuttuu :)

Mitenköhän tuota low cost matkailua meinataan kitkeä? Tuntuu aika mahdottomalta idealta.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home