Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Ansku BCN

Thursday, April 17, 2014

Kateutta herättäviä kuvia Ranskasta

Sillä aikaa, kun minä istuin tunkkaisessa toimistossa papereita pyöritellen muu perhe vietti pääsiäislomaa Ranskan Pyreneillä. Päivittäin sain kuvia Whatsappissa, halusivat mokomat oikein kääntää veistä haavassa. Ei vaiskaan, mukava kun saivat vielä viimeisen kerran tälle talvelle käydä laskemassa ja samalla löytyi uusi retkikohde, josta emme olleet aiemmin tienneet mitään.

Sain tänään mussukat takaisin kotiin, ja alla muutamia kuvia reissulta. Kuvatekstit kirjoittakoon kuvien ottaja eli Samppa. (Taas kävi ilmi meidän erilainen suhtautumisemme kuvien ottoon: kuvia oli kertynyt alle sata, eli saman verran kuin mitä minä räiskin tunnissa. Tytötkin kommentoivat puhelimessa, että "onneksi et äiti ole mukana, joutuisimme muuten koko ajan pysähtelemään ottamaan kuvia, täällä kun on niin nättiä.")


Näkymiä Col d'Aspin -solassa matkalla kohteeseen. Sola on tyypillisesti Ranskan ympäriajon merkkipaaluja. Saa siinä ajaa pyörällä, kun autollakin oli kiipeäminen. Solasta avautuu näkymä matkan kohteeseen, Pic du Midi, Hautes Pyrenees.


Majatalo sijaitsi laaksossa 5 km La Mongie/Grand Tourmaletin hiihtokeskuksesta. Laaksossa oli jo täysi kesä ja tytöt tutkivat sammakonpoikasia. Laaksoissa oli myös paljon hienoja vesiputouksia ja vuolaasti virtaavia pikkujokia. Vesivoimaa oli valjastettu kovasti sähköntuotantoon.


Visiittimme ehdottomiin kohokohtiin kuului Pic du Midin observatorio. Se sijaitsee vuoren huipulla 2877m korkeudessa. Observatorio on jo yli 100 vuotta vanha, mutta se on ollut auki yleisölle vasta kymmenisen vuotta. Ilmeisesti rahoituksen vuoksi sille on keksitty lisäkäyttöä ja paikalle rakennettiin köysirata. Ja mikä ettei, Pic du Midi sijaitsee ihan Grand Tourmaletin, Ranskan Pyreneiden suurimman hiihtokeskuksen vieressä, joten logistiikaltaan ratkaisu on erinomainen ja antaa hyötyä puolin ja toisin. Köysiradan ala-asema on ihan keskellä La Mongien hiihtokylää. Pic du Midi on myös yksi Euroopan erityisimmistä vapaalaskupaikoista, vastaavia ovat esimerkiksi Aiguille du Midi ja La Grave Ranskan Alpeilla. Homma toimii samaan tyyliin kuin noissa kahdessa esimerkkinä käytetyissä, eli hissi nostaa hiihtäjät vuoren huipulle, josta ei tule alas ensimmäistäkään merkittyä rinnettä.

Tällä reissulla keskityimme kuitenkin maisemien ihasteluun ja observatorioon tutustumiseen.
Pyreneiden Ranskanpuoli on selkeästi Espanjanpuolta vihreämpi. Hautes Pyrenees on tästä hyvä esimerkki. Sateet näille vuorille tulee suurimmaksi osaksi Atlantilta, jolloin ne kohtaavat ensin pohjoispuolen. Näin etelänpuolen rinteet saavat huomattavasti vähemmän vettä. Vastaavasti lunta on talvella huomattavasti enemmän. Nytkin huipulla oli vielä kolmisen metriä.


Pistäydyimme myös pariin otteeseen Bagneres de Bigorren pikkukaupungissa. Päätarkoituksemme oli hiihdon jälkeen rentoutua kylpylässä, joka pohjatutui luonnon kuumaan lähteeseen. Pikaiset kävelykierrokset ja kahvilavisiitit antoivat kaupungista varsin positiivisen kuvan. Erittäin nätti pikkukaupunki vuorten keskellä, jonne pitää palata uudestaan.


Labels: , ,

1 Comments:

At April 20, 2014 at 8:46 PM , Anonymous Anonymous said...

Vautsi miten paljon lunta, enemmän kuin Suomessa :-)

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home