Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Ansku BCN

Sunday, November 30, 2014

Tapaksilla El Bornissa (Tapeo)

Aivan oli unohtua drafteihin tämäkin tapas-ravintola, jossa kävimme jokunen viikko sitten!


Ehkäpä unohtumisen syy oli se, että tapakset eivät olleet erityisen mieleenpainuvia tai että loppulasku oli melkoinen ruoan tasoon nähden, mutta kun nyt kerran olen kuvat jo tänne lisännyt niin antaa mennä. Älkääkä ymmärtäkö väärin, Tapeo oli aivan kelvollinen ja kiva paikka, mutta parempiakin tapaksia olen syönyt, edullisemmin. Paikka valikoitui siksi, että löysin sen silloin vielä Allergychefin sivuilta, eli sen piti tarjota myös gluteenitonta vaihtoehtoa, mutta enää ravintola ei näillä sivuilla ole. Mitä lie tapahtunut. Saimme kuitenkin gluteenittomiakin tapaksia, joten ehkä tämä on meille ruokavammaisille vieläkin ok paikka.


Koska meillä oli vieraita Suomesta tilasimme sekä hyvin tyypillisiä tapaksia, kuten Patatas Bravas, Bombetas ja Tortillas de Patatas, että myös lammasvartaita ja monenlaisia kasvislautasiakin. Juomana oli leideille cava-sangriaa, miehille olutta ja lapsille vettä ja limua. Ruoka-annokset olivat ihan hyvän kokoisia, muutama tapas per pää riitti viemään nälän. Itse asiassa loppulasku olisi pysynyt aisoissa, elleivät lapset olisivat pyytäneet isäänsä tilaamaan monta satsia kuivakinkkua, joka maksoi 12 euroa per pikkulautanen, ja mitäpä iskä prinsessoiltaan kieltäisi...



Ravintola itsessään on siisti ja ihan viihtyisäkin. Me huomasimme vasta lähtiessämme, että ravintolan takana olisi ollut paljonkin enemmän tilaa meidän isolle porukalle, mutta mukavahan se oli istua ikkunan vieressä baarijakkaroilla ja katsella ohikulkevia ihmisiä. 

Jos kiinnostaa itse käydä täällä tapastelemassa niin Tapeo löytyy osoitteesta Carrer de Montcada 29.


Few weeks ago we had some decent tapas in Tapeo in El Born!

Labels: , ,

Saturday, November 29, 2014

Sateinen skandilauantai

Tänään on ollut ihan kamala, sateinen sää. Yöllä oli tullut vettä niin, että aamulla parveke lainehti vedestä ja kylpyhuoneessa haisi viemäri, eikä veden tulo lakannut kuin hetkittäin päivän mittaan. Hyvää tunnelmankohotusta ensi viikon Köpiksen reissuun, ei sielläkään kovin aurinkoiselta sää näytä ainakaan ennustuksen mukaan!

Mutta ei se mitään, kotiin ei silti jääty koko päiväksi mähisemään. Aamulla Samppa haki postista jouluisen paketin ja sen jälkeen kävimme Skandiklubin joulumyyjäisistä ostamassa karjalanpiirakoita ja Järvi Soikkelin lohta. Jokunen joululahjakin lähti mukaan...

Koska meillä oli nyt herkkulohta tarjolla, kutsuimme saksalaisen kaveriperheen lounaalle. Lihapullia, perunamuusia, savulohta ja pipareita: sopii hyvin joulumyyjäispäivään. Glögiäkin lipitettiin ja suklaata syötiin. Pikkuruiset pikkujoulut, voisi sanoa.

Illansuussa värkättiin Pikkusiskon kanssa elämämme ensimmäistä himmeliä ja tutkittiin Isosiskon kanssa Kööpenhaminan ravintolatarjontaa. Mitään makuelämyksiä ei taida olla luvassa, jos Isosisko saa valita ruokapaikat, huoh... Mäkkärin laitoin mustalle listalle, muuten valitkoon neiti ruoat. Hänen reissunsahan tämä on.

Viikko sitten lauantaina paistoi aurinko, ja muistuttakoon alla olevat kuvat Ciutadellasta siitä, että kyllä tuo sade taas pian lakkaa!





On this rainy Saturday I want to share these sunny pictures from last weekend, taken in Ciutadella park!

Labels: ,

Thursday, November 27, 2014

Joulufiilistelyjä

Minä olen jo ihan joulutunnelmissa!

Kävimme eilen Ikeasta (niin, täälläkin on Ikea, useampikin) hakemassa glögit ja ensimmäiset piparit ja samalla tarttui tietysti paljon muutakin tavaraa matkaan. Esimerkiksi joulukuusi! Meillä on aina ollut aito, tuoksuva kuusi, mutta ajateltiin nyt kokeilla, että tuntuuko joulu joululta tuollaisen monivuotisen muovikuusen kanssa. Itse joulunpyhät vietämme vuorilla, ja sinne on toiveissa saada ihan aito kuusipuu, mutta täällä kaupungin keskustassa riittäköön tästä lähtien muovinen. Jokohan se tänään kasattaisiin ja koristeltaisiin?

Olemme myös alkaneet kuunnella Jouluradiota, ja kynttilöitä kuluu. Äsken leivoin kardemummamuffinseja, ja joulukuun ajalle on odottamassa pitkä lista leivottavista ja kokattavista. Lahjatilanne on aika hyvässä mallissa, muutama pitäisi vielä keksiä. 

Alla muutama kännykällä otettu kuva Barcelonan jouluvaloista. Olen hieman satuttanut jalkaani, ja kunhan se paranee, käyn kunnolla tutkimassa kaupungin valoja. Ja kunhan jalka tulee kuntoon haluan ehdottomasti päästä luistelemaan Plaça Catalunyan luisteluradalle!




I haven't yet managed to go to the city centre after dark to take good photos of this year's Christmas lights but here are some, taken through the car window. 

Labels: ,

Tuesday, November 25, 2014

Valokuvahaaste: Hassu - Funny

Valokuvahaasteen aiheena on tällä viikolla Hassu. Monenlaista hassua juttua tuli mieleen, mutta satuin eilen kävelemään jälleen kerran parin hassun patsaan ohi, enkä ole niitä ikinä ennen tainnut esitellä blogissa. Eli tällä kertaa kävellään siis rantabulevardilla Port Vellissä ja ihmetellään näitä erikoisia taideteoksia!


Iloisesti hymyilevän seitsemänmetrisen La Gamba-veistoksen (suomeksi katkarapu, vaikka patsas esittääkin keisarihummeria) on suunnitellut espanjalainen Javier Mariscal. Aikoinaan patsas oli tällä paikalla sijainneen ravintolan tunnus, mutta vaikka ravintola on hävinnyt, rapu on saanut jäädä ilahduttamaan ohikulkijoita. Aika hauska otus!


15-metrisen El Cap de Barcelona -veistoksen (suomeksi Barcelonan pää) on suunnitellut Roy Lichtenstein Barcelonan olympialaisiin 1992. Värikkäistä keramiikkalaatoista tehty veistos esittää selvästi naisen päätä, eikö totta!

With these photos I take part in a photo challenge which theme this week is "Funny".

Labels: , , ,

Monday, November 24, 2014

Kööpenhamina: Oletko valmis? (Me olemme!)

Parin viikon päästä olemme jo käyneet Kööpenhaminassa, kahdestaan Isosiskon kanssa äiti-tytärreissulla!

Isosisko sai siis kymmenvuotislahjaksi lupauksen viikonloppureissusta johonkin päin Eurooppaan, ihan mihin vaan hän haluaa. Äidin pienellä ohjailulla hän päätyi valitsemaan kohteeksi Köpiksen ja etenkin Tivolin joulumarkkinat.

Isosisko on saanut tehdä kaikki suunnitelmat ja opetella käyttämään Bookingia, Trivagoa ja mitä näitä nyt on. Hän saa etsiä keinon päästä lentokentältä majapaikkaan ja takaisin, ja keksiä, että missä vaihdamme valuuttaa (tosipuheessa minä olen back uppina, antaa hänen nyt vain tuntea olonsa tärkeäksi). Hän sai valita majapaikan ja ihan kaiken!

Yövymme yhden yön kaverin luona, mutta toisen yön majapaikaksi Isosisko valitsi vanhan laivan! Sata vuotta sitten laiva seilasi merillä, mutta nyt se toimii ympärivuotisena majoituspaikkana. Aika jännää!

Myös ruokapaikat Isosisko saa valita ja etsiä netistä. Tästä olemme joutuneet vähän vääntämään, näyttää, että syömme koko viikonlopun sushia ja mäkkärin sapuskaa. Pari vuotta sitten söin Köpiksessä täydellisen tanskalaisen jouluaterian, se vähän kiinnostaisi. Saa nähdä saanko muksun pään kääntymään...

Ohjelmassa tulemaan olemaan Tivoli, mutta toivon hartaasti, että Isosisko tyytyy pelkkiin jouluvaloihin eikä meidän tarvitse mennä härveleihin. Hän haluaisi myös käydä Guinnessin ennätysmuseossa ja Lego-kaupassa. Ja minä haluan ehdottomasti käydä ainakin Illum's Bolighusissa ostoksilla, siitä en tingi!

Kun kaksi vuotta sitten kävin Köpiksessä joulukuussa meinasin jäätyä pystyyn! Kylmyys ja kosteus oli ihan käsittämätöntä. Nyt otamme mukaan kaikkein lämpimimmät varusteet ja toivomme, että viikonlopusta tulee aivan mahtava (emmekä saa flunssaa!)

Kaikki vinkit Kööpenhaminaan otetaan lämpimästi vastaan, etenkin ideat ruokapaikoista, joissa tuollainen esiteinikin viihtyisi! Mäkkärit ei oikein kiinnosta...


We are planning and preparing our Mother-Daughter trip to Copenhagen! Ten years old daughter is planning everything, it will be an interesting trip...

Labels: , ,

Vuoden paras kuohujuoma

Kun tosiaan kävimme lauantaina ajelulla Sant Sadurní d'Anoiassa päätimme tehdä pikavisiitin johonkin alueen pienemmistä cavatiloista, lähinnä ajatellen joulun ja uudenvuoden pyhiä. Tarkoitus ei ollut varsinaisesti tutustua tilan toimintaan, vaan löytää hyvä laadukas cava juhlissa poksautettavaksi.


Sattumalta teimme erinomaisen valinnan. Jaume Giró i Girón cava Montaner Gran Reserva Brut Nature on valittu vuoden 2015 Guia Gourmet'ssa Espanjan parhaimmaksi kuohujuomaksi!

Jaume Giró i Giró on melko pieni cavatila. Omistaja kertoi, että heidän vuosituotantonsa on suurin piirtein sama kuin mitä isot cavatilat kuten Freixenet tuottavat kahdessa päivässä. He tuottavat pääasiassa cavaa, mutta pieniä määriä myös muita viiniä. Me maistoimme roséta ja äänestyksen voittanutta cavaa, ja ostimme kotiin pari pulloa jokaista: punaista, valkoista, roséta ja cavaa.

Myymälässä oli hiljaista, joten omistajalla oli aikaa jutella ja kertoa viinitilan toiminnasta. Maistelun lomassa kävimme katselemassa kellareita, joissa on todellakin eri fiilis kuin isojen tilojen cavakierroksilla. Täällä tehdään oikeasti töitä! Kaikki on siististi järjestyksessä, mutta lavastamisen tunnelmaa ei ole. 

Mukava pieni vierailu kaiken kaikkiaan, ja mikä parasta, meillä on nyt sekä suklaat että viinit jouluksi hankittuna!

Jaume Giró i Giró löytyy osoitteesta Carrer Montaner i Oller 3, Sant Sadurní d'Anoia. Opastettuihin kierroksiinkin on mahdollisuus etukäteen varaamalla. 







On weekend we visited also the Jaume Giró i Giró caves and bought the excellent cava, Montaner Gran Reserva Brut Nature, which was chosen the best sparkling wine of Spain in Guia Gourmet 2015!

Labels: , ,

Sunday, November 23, 2014

Suklaata suklaata, jouluksi ja muuten! (Simón Coll -suklaatehdasvierailu)

Joulu lähestyy ja suklaavarastot on saatava täyteen! Vieraillessani kuluneella viikolla cavatilalla Penedèsin viinialueella muistui mieleeni samassa kylässä sijaitseva suklaatehdas, ja sain eilen perheen houkuteltua sinne päiväretkelle.


Simón Coll on valmistanut suklaata jo vuodesta 1840 ja tehdas löytyy noin 40 kilometrin päässä Barcelonasta Sant Sadurní d'Anoiasta, samasta pikkukaupungista, jossa sijaitsevat mm. Freixenetin ja Codorníun cavatilat sekä lukematon määrä muita viinitiloja (kävimme yhdessä, siitä pian lisää). 

Vierailu kannattaa varata etukäteen joko netissä tai puhelimitse. Kierrokseen kuuluu kiva, mutta yksinkertainen esittely suklaatehtaan historiasta ja suklaan valmistuksesta yleisesti. Saimme maistella tuoretta lämmintä suklaata sekä myös suklaapapuja ja erilaisia konvehteja. Kierroksen ja kaiken suklaamaistelun jälkeen ei varsinaisesti tehnyt enää suklaata mieli, mutta jatkoimme silti urheasti maistelua myymälässä ja ostimme myös kassillisen suklaata kotiin jouluksi (ihan niin kuin ne joulun saakka säilyisivät...). Lemppareiksi valikoituivat lapsilla 70% tummasuklaa suolahippusilla, me aikuiset tykkäsimme sekä mantelisuklaasta että Marc de Cava -suklaasta. Rehellisyyden nimissä kaikki maistuivat kyllä tosi hyvältä!

Tehdas löytyy osoitteesta Carrer de Sant Pere 37, Sant Sadurní d'Anoia. Lisätietoa saat tehtaan omilta sivuilta.




Amatller-suklaa, jota myydään käsittääkseni myös Suomessa, on kuulunut vuodesta 1972 Simón Collille. Silloin tämä 1700-luvun lopulta saakka suklaata valmistanut tehdas oli vakavissa vaikeuksissa ja Simón Coll osti sen. Amatllerin pakkaukset ovat todella kauniita, tätä suklaata ostaa mielellään jo ihan ulkonäön perusteella, vaikka on toki suklaakin pakkausten sisällä hyvää.





Meidän tytsyt olivat ainoat lapset kierroksella (jonka valitsimme katalaaninkielisenä, ihan lasten takia. Kierroksen saa myös ainakin englanniksi ja espanjaksi). He saivat olla oppaan apulaisia ja jakaa suklaata yleisölle.






We did a little day trip to Penedès wine region and visited the chocolate factory of Simón Coll! Now we should survive until Christmas with all the chocolate we bought!

Labels: , , ,

Friday, November 21, 2014

Kahviterapiaa (Caelum)

Tällä viikolla olen kulkenut kahvilasta toiseen tapaamassa kavereita. Kaikki ovat aina niin kauhean kiireisiä, joten kahvila- tai lounastreffit ovat paras keino vaihtaa kuulumisia.

Yhtenä päivänä istuin pitkän tovin tsekkikaverini kanssa Caelumissa, vanhassa kaupungissa lähellä katedraalia. Himoitsin leivoksia, mutta mitään gluteenitonta ei ollut tarjolla. Cafe con leche riitti kuitenkin ihan hyvin.

Caelum (latinaa, suomaksi taivas) ei ole mikään edullinen paikka, mutta kaunis ja melko viihtyisäkin. Me istuimme katutasossa, mutta alakerrassa olisi ollut kivan tunnelmallinen kahvittelukellari. Kahvilassa on vähän sellaista keskiaikafiilistä, joka sopii vanhan kaupungin kahvilalle. Kahvilassa on myynnissä monenlaisia herkkuja kotiinkin viemisiksi, ja osa niistä tulee kuulemma lähialueiden luostareista. Löytyisiköhän täältä jotain joululahjaideoita...

Kahvila löytyy osoitteesta C/ de la Palla 8.






One day this week I had a coffee in Caelum, close to the Barcelona Cathedral.

Labels: ,

Thursday, November 20, 2014

Viinin viemää (Codorníun cavatilalla)

Kuten aamulla mainitsin, kävin naisporukalla päiväretkellä Codorníun cavatilalla Penedèsissä. Sinne pääsee näppärästi Renfe-junalla esimerkiksi Estacio Santsilta jäämällä pysäkille Sant Sadurni d'Anoia. Meno-paluu maksaa 8,20 euroa. Ihan siinä juna-aseman vieressä on kilpailevan Freixenetin viinitila, ja Codorníulle pääsee joko kävellen tai taksilla. Me menimme taksilla ja matka ei kestänyt muutamaa minuuttia pidempään.

Kierros oli täsmälleen samanlainen kuin edellisellä kerralla. Katsoimme ensin lyhyen videon viinitilan historiasta ja nykypäivästä. Codorníu on yksi maailman vanhimpia perheyrityksiä ja itse asiassa Espanjan vanhin. Viimeinen Codorníun sukunimeä kantanut oli Anna de Codorníu, tuleeko mieleen eräs juoma? Nykyään Raventósin suku omistaa yrityksen.


Videon jälkeen hyppäsimme possujunan kyytiin ja lähdimme kiertämään ulkotiloja. Tiilirakennukset ovat todella kauniita, suurin osa niistä on Josep Puig de Cadafalchin, jonka kädenjälkeä näkyy myös ympäri Barcelonaa, suunnittelemia.






Ajelun jälkeen siirryimme taas sisätiloihin. Katselimme tynnyreitä, pulloja ja kaikenlaisia vanhoja laitteita, mutta työntekijöitä ei näkynyt missään. Vaikka tällaiset erinomaisesti järjestetyt kierrokset ovat mukavia, jää niistä monesti vähän sellainen Disneyland-fiilis. Pienillä viinitiloilla kaikki on jotenkin autenttisempaa ja niissä monesti näkee ihmisiä ihan työntouhussa. 

Teimme myös kellareissa ajelun pikkujunalla. Viinikellarikäytäviä on yli kolmekymmentä kilometriä,  ja niissä on aika kiva, pikkuisen jännittävä tunnelma. Viinin tuoksu sekoittuu homeen hajuun, toisinaan tipahteli vettä katosta päähän. 










Ja lopuksi koitti se hetki, mitä eniten odotimme: maistelu. Maistelimme kahta erilaista cavaa ja sen jälkeen olisi ollut mahdollisuus vielä shoppailla pikkuhuppelissa myymälässä.



Kiva päivä ja muutama uusi tuttava! Ei hassumpaa!


Few not-so-perfect-quality photos from Codorníu Cava tour!

Labels: , ,